Wesseling Tuinontwerp & AanlegMet een langste hittegolf ooit, massale vakantievieringen in tuinesië en een paar zeer onstuimige regenachtige dagen, laten we de zomer achter ons. De uiterste weersomstandigheden maakte het een uitdagend seizoen voor ons. Maar als onze klanten vervolgens weer vol lof over ons zijn en we weer nieuwe klanten welkom hebben mogen heten, kunnen we met een voldaan gevoel terugkijken op de zomer van 2020. 

Hoewel we nog worden getrakteerd op een paar mooie nazomer dagen, heeft de herfst in de afgelopen weken ook laten zien wat ze kan. Wie weet wat ze nog meer voor ons in petto heeft. Maar ook dat heeft zijn charmes. Rennend door de bladeren, spelen met de hond, de mooiste paddenstoelen bewonderen. Maar eerst kunnen we nog met zon en cocktails in de tuin genieten, met later op de avond een knapperend vuurtje omdat het toch al vroeg donker en ook koud wordt. De perfecte overgang naar het einde van het jaar. En dat is precies wat de herfst is. Een overgang van warm naar koud. Van zonnig naar grauw. We kunnen dus van alles verwachten. Maar wij zijn er helemaal klaar voor!

Met in deze Seizoensprikkels:

  • Goede-doelen-Actie 2020
  • De Mannen van Wesseling aan het woord: Vrouw in bedrijf
  • Biodiversiteit Begrip en Begrepen
  • Thuis in eigen tuin
  • Leesprikkels

GOEDE-DOELEN-ACTIE 2020

Zoals inmiddels al traditie begint te worden, komen wij dit jaar voor het 4e jaar op rij met een 3-tal goede doelen waar u op mag stemmen.

Wij hebben u beloofd in deze seizoensprikkels de genomineerden bekend te maken. Echter, op het laatste moment zijn er nog veel suggesties binnengekomen en zijn we nog steeds de inzendingen aan het beoordelen. Wij stellen u spoedig op de hoogte van de genomineerden, waarna u weer uw stem kunt uitbrengen. Daarmee beslist u mee welk goed doel dit jaar ons kerstkaartengeld in ontvangst mag nemen.

Wilt u ook een goed doel aandragen voor onze actie? Laat het ons weten. U kunt het gehele jaar suggesties toesturen voor goede doelen die we volgens u mee moeten nemen in de nominatie. Wanneer u nu een suggestie doet, nemen we die mee voor volgend jaar.

Wij zijn u namens alle goede doelen erg dankbaar voor uw inbreng.

DE MANNEN VAN WESSELING
AAN HET WOORD:
VROUW IN BEDRIJF

Wanneer u ons wekelijks op vrijdag op Facebook volgt, waar u net als een kleine 1000 andere mensen ‘De week van Wesseling’ leest, dan weet u inmiddels dat we in een identiteitscrisis verkeren. Want sinds afgelopen zomer worden wij door niemand minder bijgestaan dan door Aniek van Oossanen. Inderdaad,… een vrouw! En niet zomaar een vrouw. Deze kundige hovenier heeft ook nog eens haar eigen hoveniersbedrijf, waarmee zij zich als freelance hovenier in onze branche profileert. Er staan veel collegabedrijven te springen om goede hoveniers, maar wij hadden het geluk dat ze graag met ons wilde samenwerken. Ook al hebben we haar niet in dienst, Aniek is, doet en voelt als één van ons."

Daarom vonden wij het een goed idee om nader kennis met haar te maken.

Klik hier voor de 7 vragen aan Aniek...

BIODIVERSITEIT, BEGRIP EN BEGREPEN:
BIODIVERSITEIT IN DE HERFST

In deze categorie nemen we u mee in de wereld van biodiversiteit. In verschillende filmpjes die u hier kunt terugkijken leren we van Ad over biodiversiteit in uw tuin. Terwijl we deze seizoensprikkel maken, is biodiversiteit wereldwijd groot nieuws. Van onze eigen Oostvaardersplassen, waar men omwille van biodiversiteit de populatie herten wil terugdringen, tot aan de Global Biodiversity Outlook van de Verenigde Naties (VN), die op 16 september jl voor de vijfde keer plaatsvond. Ook de Rijksoverheid heeft biodiversiteit deze maand op de agenda gezet en komt op 10 september met  een samenvattend overzicht over de algehele toestand van de biodiversiteit in ons eigen land. Verder bereikt ons deze maand het bericht dat het Westnijlvirus nu officieel in Nederland is vastgesteld. Ook dat is een vorm van biodiversiteit, want het betekent dat we een nieuwe mug aan het lijstje van Nederlandse diersoorten kunnen toevoegen. 

In het kort: De status van de biodiversiteit en daarmee de gezondheid van onze algehele leefomgeving, is nog niet op het niveau die men voor ogen had toen er 10 jaar terug afspraken werden gemaakt en maatregelen werden getroffen. Maar,... er is wel degelijk een verschil te zien! En dat stemt ons tevreden. Wij roepen niet voor niets, alle beetjes helpen. Daarom blijven wij ons hard maken voor biodiversiteit in eigen tuin. In een tuin vol leven, worden alle zintuigen geprikkeld en is het een ware belevenis om in uw eigen tuin te vertoeven. Zelfs voor uw balkon hebben wij voldoende tips en adviezen om er een waar leefparadijs van te maken. Dát is de reden dat wij ons profileren als kennishovenier en wij altijd voor u klaarstaan voor gevraagd en ongevraagd advies.

Benieuwd wat u deze herfst kunt doen om de biodiversiteit in eigen tuin te bevorderen? 

Open hier de checklist.

Wilt u weten wat de actuele status is van de biodiversiteit wereldwijd en in ons land? Via deze link komt u bij het artikel dat de Rijksdienst heeft gepubliceerd.

 

Bron: Rijksdienst

THUIS IN EIGEN TUIN
DE HERFSTKALENDER

  LIEF VOOR HET GAZON
Of u al het tuinwerk aan ons uit handen geeft of zelf ook graag nog een beetje bijklust in eigen tuin, er is dit seizoen genoeg te doen. Vooral nu velen de vakantie in eigen tuin hebben gevierd, heeft menig gazon het flink te verduren gehad met vele spelende kinderen en zonaanbidders. Tijd om iets terug te doen. Kale en versleten plekken kunnen worden doorgezaaid en ook bemesting zal het gazon erg goed doen. Er hoeft minder te worden gemaaid, zodat het gras sterk de winter doorkomt. Daarentegen moeten we wel veel bladeren ruimen.
     
 

EEN HELPENDE HAND
Over bladeren gesproken, we roepen het elk jaar weer en ook dit jaar slaan wij de oproep niet over. Laat u alstublieft wat bladeren liggen op een plek waar u er niet zoveel hinder van heeft. Er zijn genoeg dieren die u daarmee een schuilplaats kunt bieden. Bovendien vormen afgevallen bladeren een basiselement voor een gezonde bodemhuishouding, nadat de natuur ze heeft omgezet tot organisch stof.

     
 

WEER EENS IETS ANDERS
Bent u na een zomer lang in eigen tuin een beetje uitgekeken op de inrichting? In het najaar kan er volop worden gewerkt aan de (her)inrichting van uw tuin. Vanaf oktober kunnen de gewassen worden geplant of verplant. Let er wel op dat de groenblijvers voor de vorst hun definitieve plekje in de tuin moeten hebben. Alle bladverliezende gewassen kunnen het gehele jaar door worden ge- of verplant.

   

 

 

STEEDS OPNIEUW GENIETEN
Het kan natuurlijk ook zijn dat u heeft genoten van prachtige bloemen in de tuin. Veel soorten laten nu bessen en zaden vallen. Wilt u nog meer genieten? Dan is het nu tijd om zaden en bessen te rapen en deze te laten drogen, zodat u ze opnieuw in uw tuin kunt zaaien.

   

 

 

JAM UIT EIGEN TUIN
Sommige bessen wilt u helemaal niet drogen, omdat ze veel beter zijn te gebruiken in gerechten. Het najaar biedt een overvloed aan lekker eten uit eigen tuin. Hoewel veel vruchten tijdens de hittegolf al vroegtijdig zijn losgelaten, zien we er ook nog voldoende rijp worden. 

 

Met dit recept maakt u in een handomdraai de lekkerste jam. Het enige dat u nodig heeft zijn schone glazen (goed af te sluiten) potjes, vruchten naar keuze, geleisuiker en een paar druppels citroen.
De hoeveelheid suiker staat gelijk aan de hoeveelheid vruchten die u gebruikt.  Heeft u bijvoorbeeld 500 gram vruchten, dan gebruikt u 500 gram suiker.

Onze favoriet? Appel-kaneel! Dé smaak van het najaar. En laten er nu voldoende appels zijn:-)

Het recept vindt u hier

LEESPRIKKELS

Het maakt niet uit op welk weer we worden getrakteerd deze herfst, het is altijd weer voor een goed boek. In deze leesprikkels extra aandacht voor boeken en kinderen. De herfstvakantie valt in dit seizoen en wat is er leuker om samen met de (klein)kinderen, paddenstoelen te kijken, het over de natuur te hebben, samen te tuinieren of dierenverblijven te bouwen. Overigens zijn de boeken ook erg leuk en nuttig wanneer u geen (klein)kinderen heeft. Uiteraard hebben we ook gedacht aan een boek om even lekker in weg te duiken, zoals dat alleen in de herfst kan, warm voor de kachel, rood wijntje,...

(Klik op het boek voor de link naar Bol.com)  GEEF DIEREN EEN (T)HUIS
Een van de manieren om biodiversiteit in eigen tuin te bevorderen, is het creëren van leefplaatsen voor verschillende diersoorten. In dit boek staan praktische tips, zelfs voor de allerkleinste tuin, en handige bouwtekeningen. Ook leuk om samen met de kinderen aan de slag te gaan.


  DE LAVENDELTUIN
Zoals in elke leesprikkel hebben we ook dit keer weer een lekker leesboek toegevoegd. Dit keer een spannende roman vol oorlogsgeheimen


 

123 SUPERSLIMME DINGEN
Een leuk en luchtig geschreven boek waarmee kinderen uitleg krijgen over het klimaat, hoe het aan het veranderen is en wat welke invloeden dat heeft.

 

EEN JAAR IN DE MOESTUIN
Er zijn enorm veel boeken waaruit u kunt leren hoe u uw eigen groenten en fruit kunt telen. Dit boek is praktisch, ook voor beginners en zelfs voor postzegeltuintjes. U kunt er dit seizoen al mee beginnen.

 

WELKE PADDENSTOEL IS DAT?
Op de een of andere manier zijn paddenstoelen voor veel mensen fascinerend. We krijgen vaak de vraag: Welke paddenstoel is dit? De ANWB heeft daar iets op gevonden. Een paddenstoelenboek! Leuk om mee te nemen wanneer u een lekkere herfstwandeling aan het maken bent. Of maak mooie foto’s wanneer u een paddenstoel tegenkomt en zoek ze later thuis terug in dit boek. 

DE VOLGENDE SEIZOENSPRIKKEL
VERSCHIJNT OP 21 DECEMBER

 

“Prikkels in de tuin, ieder seizoen opnieuw”

Bij alles wat wij doen delen wij graag onze kennis. Op die manier maken wij van
uw tuin een ware beleving en zorgen wij ervoor dat al uw zintuigen op scherp staan
zodra u de tuin betreedt. Daarin maken wij het verschil.

 De Mannen van Wesseling

  

 

Wesseling Tuinen, Stephensonstraat 41, 2014 KC Haarlem, T 023 526 40 07, info@wesselingtuinen.nl