Wesseling Tuinontwerp & Aanleg


Een lucht vol prachtige kleuren in de vroege avond. Kleine spinragjes die ’s morgens vroeg langs je armen kriebelen. Ganzen die met veel lawaai hun komst aankondigen en de laatste rupsen die zich nog snel ontpoppen voordat de herfst écht haar intrede doet. Want zodra de zon onder gaat is de eerste koude onderstroom alweer voelbaar in de lucht. De dieren weten het, de bomen weten het en ook wij weten het,…
De gure maanden staan binnenkort voor de deur.

In deze seizoensprikkels:

  • Winnaar fotowedstrijd zomer 2019
  • Biodiversiteit Begrip en Begrepen: tollerantie
  • Even voorstellen; Timo, onze nieuwe collega
  • Goede doelen 2019
  • De week van Wesseling
  • Een pagina vol tuinideeën
  • Tuinseizoen
  • Voorjaar in de bol
  • Open dag Egelopvang Haarlem
  • Boekentip

 

WINNAAR FOTOWEDSTRIJD
ZOMER 2019

Winnares © Caroline Cassee

Wanneer u op een mooie zomerdag naar het strand gaat, heeft u grote kans om deze prachtige bloem tegen te komen. Hij heet zeeraket en is familie van de pinksterbloem. Echter kan deze lila beauty goed tegen stuifzand en zout. Behalve dat het een opvallende verschijning is temidden van kale duinen, is de zeeraket ook erg nuttig. Hij maakt veel nectar aan, dat resulteert in een goede voedingsbron voor bijen en vlinders. Met zijn zoete honinggeur lokt hij de insecten gemakkelijk.

Na de bevruchting door insecten, ontstaan vruchten die lijken op een kurk. De vruchten bestaan uit twee delen. Het ene deel laat de zeeraket vallen, waarna het wegdrijft en elders kan ontkiemen. Het gedeelte dat achterblijft zorgt voor nieuwe zaadjes die het volgende jaar weer uitgroeien tot zeeraket. Benieuwd naar deze bijzondere plant met de opvallende lila bloemen? Hij bloeit nog tot laat in het jaar. Soms wel tot eind november. Grote kans dus dat u hem nog tegenkomt op sommige plekken langs de duinrand.

We hebben het komende seizoen geen nieuwe fotowedstrijd. Maar houd uw camera paraat! We weten nog niet hoe en wanneer, maar er gaat zeker weer een fotowedstrijd terugkeren.

BIODIVERSITEIT
TOLLERANTIE

Biodiversiteit in de tuin. U wilt graag bijen, vlinders en vogeIs een handje helpen met een verscheidenheid aan bloemen en planten in de tuin. Maar is het voldoende om slechts te zorgen voor meerdere plantsoorten? In dit filmpje legt Ad uit wat diversiteit werkelijk inhoud en waar u op moet letten.

 

EVEN VOORSTELLEN:
DIT IS TIMO, ONZE NIEUWE COLLEGA!

Nou ja nieuw,… Grote kans dat u hem al heeft ontmoet, want Timo werkt al sinds begin april bij ons.

‘Inderdaad, en dat bevalt goed. De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen! Wat werken bij Wesseling Tuinen zo leuk maakt is dat er veel ruimte is voor eigen inbreng. Iedereen neemt de tijd om de tuinen waarin wij werken echt te zien. Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar daarnaast delen we ook onze ervaringen en suggesties. We leren op die manier van veel van elke tuin en natuurlijk van elkaar. En dat maakt weer dat we echt een team vormen! Niet alleen met mijn collega’s maar ook met de klanten. Want Wesseling Tuinen kent veel vaste klanten en dat het werken extra leuk, aldus Timo.’

GOEDE DOELEN 2019


Wie wilt u graag selecteren voor onze goede-doelen-actie?

Het lijkt nog ver weg, maar in december kiezen wij weer een winnaar van onze goede-doelen-actie. Voor het zover is, selecteren wij 3 goede doelen. Of eigenlijk selecteert u deze, want wij willen u hierbij oproepen om een goed doel/stichting in te zenden waarvan u vindt dat zij ons kerstkaartengeld verdienen.

U kunt ons uw suggestie mailen naar info@wesselingtuinen.nl of gebruik het formulier.
Vertel ons wie wij volgens u niet mogen vergeten en waarom niet.

Let er bij uw inzending op dat de stichting van uw keuze regionaal actief is (regio Zuid Kennemerland- Groot Amsterdam).
Op vrijdag 4 oktober laten wij u in 'de week van Wesseling' weten uit welke 3 kandidaten u dit jaar kunt stemmen.

 

DE WEEK VAN WESSELING

In De Week van Wesseling nemen we onze werkweek met u door. Wat wij hebben meegemaakt, tips of adviezen, of gewoon leuke wetenswaardigheden. Bent u een van de duizenden lezers van onze wekelijkse update die wij op Facebook plaatsen? Dan hebben wij belangrijk nieuws voor u. De Week van Wesseling verschijnt vanaf 1 oktober als blog op onze website.

Natuurlijk zullen we op Facebook de aankondiging blijven doen zodra er een nieuwe blog is. En verder kunt u op facebook uiteraard onze tips en suggesties blijven volgen.

EEN PAGINA VOL TUINIDEEËEN

We blijven nog even bij social media. Want wat u misschien niet weet is dat wij heel veel inspiratie weggeven op zowel Pinterest als Instagram.

Nieuwsgierig? Check het op:

www.pinterest.com/wesselingtuinen & https://www.instagram.com/mannenvanwesseling

TUINSEIZOEN

De R is in de maand. Waarschijnlijk kunnen we nog genieten van een paar mooie dagen in de tuin. Toch zullen we ons moeten voorbereiden op regen, wind en vallende bladeren. Genoeg te doen in de tuin. Geen nood, De Mannen van Wesseling staan voor u klaar.


U kunt ons bijvoorbeeld vragen uw tuinset voor u op te slaan. Bij ons in het magazijn blijven uw spullen veel langer mooi. Bovendien maken wij het ook nog voor u schoon en repareren wij desnoods kapotte onderdelen. Vul hier het onderhoudsformulier in en geef aan welk tuinmeubilair u gereinigd, gerepareerd en/of opgeslagen wilt hebben.

Ruim teveel bladafval tijdig op, zo voorkomt u ziektes want het krijgt geen kans te gaan rotten. Ruim niet alles op! Egels en insecten zoeken graag een schuilplekje onder de bladeren. Reserveer bijvoorbeeld een speciaal hoekje in de tuin waar het rommelig mag zijn.

Bel ons gerust wanneer u vragen heeft. Wij adviseren u graag hoe u van uw tuin een veilige plek maakt voor dieren die overwinteren. 023- 526 40 07


Ook vogels kunnen een beetje hulp bij het overwinteren erg waarderen. In de winkel is kant-en-klaar voedsel te koop. Maar leuker is het om zelf aan de slag te gaan. Hang bijvoorbeeld een zelfgemaakte pindakrans of vetbol op. Op de website van de vogelbescherming staat een uitgebreid artikel over het voeren van vogels. Wat ze bijvoorbeeld wel en niet mogen eten, welke vogels er in uw buurt leven en wat ze eten en hoe u de vogels het beste kunt voeren. Er staat zelfs stap voor stap uitgelegd hoe u een vetbol maakt.


De herfts moet nog beginnen en toch is het nu tijd om na te denken over het voorjaar. Want wie in februari, maart en april wil genieten van krokussen, tulpen en andere voorjaarsbloeiers, moet nu gaan planten. U leest er alles over in Ad’s tuintip: 7x bloembollen planten

OPEN DAG EGELOPVANG

LEESPRIKKELS

Net als in voorgaande seizoensprikkels, sluiten we ook deze keer af met leesprikkels. De herfst is bij uitstek hét oogstseizoen. Denk aan Appels en bramen, of paddenstoelen. In het wild is veel te vinden. Maar wat kunt u wel en niet eten? En waar moet u op letten?

We hebben een paar handige, leuke en waardevolle boeken voor u op een rij gezet die hier antwoord op geven.

  Plukalmanak 
Een culinaire plantengids voor thuis
Beschrijft meer dan 100 soorten eetbare planten, hun groeiplaatsen en de beste oogsttijd. Compleet met rode lijst, index en plukadvies. Aangevuld met culinaire tips en meer dan 50 lekkere seizoensrecepten.

  Eetbare paddenstoelen 
Vindplaatsen, herkenning, verzamelen en bereiden. Die goeie oude champion is nog steeds de meest gegeten paddenstoel. Terwijl er zoveel meer lekkere eetbare soorten zijn. Ook in ons land. Met dit boekje kunt u veilig op paddenstoelenjacht gaan.
 

De smaak van wildplukken
Een vrolijke wildplukgids voor het hele gezin. Dit wordt een herfstvakantie om nooit te vergeten. Ontdek samen met de kinderen wat wildplukken zo leuk maakt, van bramen plukken tot bosbessenpannenkoeken maken. Dit boek beschrijft 30 meest voorkomende eetbare planten ingedeeld per seizoen: met lekkere recepten en buitentips.

 

Wat is een herfst zonder wijnfeest?
Met dit boek heeft u volgend jaar misschien wel uw eigen oogst met natuurlijk uw eigen wijnfeest!

DE VOLGENDE SEIZOENSPRIKKEL
VERSCHIJNT OP 21 DECEMBER

 

“Prikkels in de tuin, ieder seizoen opnieuw”

Bij alles wat wij doen delen wij graag onze kennis. Op die manier maken wij van uw tuin
een ware beleving en zorgen wij ervoor dat al uw zintuigen op scherp staan zodra u de tuin betreedt.
Daarin maken wij het verschil.

 De Mannen van Wesseling

  

 

Wesseling Tuinen, Stephensonstraat 41, 2014 KC Haarlem, T 023 526 40 07, info@wesselingtuinen.nl